ASStheek – onthaal- en informatiecentrum autisme

asstheekDe naam ASStheek knipoogt naar onze doelgroep personen met een autismespectrumstoornis of kort ASS, die we dag in dag uit met zorg begeleiden, elk binnen hun eigen persoonlijk traject.De ASStheek is een onthaal- en informatiecentrum autisme en omvat een ruim aanbod aan documentatie om onze autisme-specifieke knowhow op een hedendaags verantwoorde manier toegankelijk te maken voor het brede publiek.De ASStheek is de materiële onderbouw om onze outreachfunctie kracht bij te zetten, zijnde het bieden van autisme-specifieke consultaties, aangepast aan de specifieke context (vb. school, werk, vrijetijdsorganisaties, ...) en aan de specifieke behoeften van de persoon met autisme.

link bidoc

Aanbod

Onze ASStheek is opgebouwd uit:

Spelotheek

spelotheek

(psycho)educatief materiaal en speelgoed aangepast aan het ontwikkelingsniveau, de leeftijd en het te stimuleren ontwikkelingsgebied van de persoon met autisme.

Een greep uit ons aanbod:
Visuele ondersteuning (vb. fotokaarten, vertelplaten), zintuiglijke/sensorische waarneming (vb. voelspelletjes, tangles, textuurpuzzels,...), materiaal omtrent ADL (activiteiten dagelijks leven) (vb. aankleden, hygiëne, ...) en tijdsbesef (vb. time-timers), taakdozen, materiaal ter bevordering van sociaal-emotionele vaardigheden en ASS-bewustzijn, …

Bibliotheek

bib

boeken, autisme-gerelateerde en wetenschappelijke tijdschriften, thesissen en werkmappen rond autisme en autisme-gerelateerde thema’s die in de dagdagelijkse praktijk van ambulante en mobiele thuisbegeleiding aan bod komen.

Een greep uit ons aanbod:
Algemene boeken over autisme, autisme-gerelateerde thema’s ( vb. emoties, spel, communicatie, contextblindheid, …), kinderboeken (vb. voor kinderen met autisme of voor broers en zussen), opvoedkundige boeken, autobiografische boeken, tijdschriften, flyers, …

Mediatheek

mediatheek

digitaal materiaal (films, documentaires, aangepaste computerprogramma’s, app’s, websites) om de persoon met autisme en hun omgeving, alsook externen te helpen om hun kennis omtrent autisme te vergroten, alsook om bij te dragen tot de woon-, werk-, vrije tijds-, ... omgeving van de persoon met autisme in kwestie.

Snoezeltheek

snoezeltheek

een demonstratieruimte, proef- en ontdekkingsruimte, een plaats waar men tot rust kan komen. We helpen u een beeld te scheppen van hoe en met welke materialen een snoezelruimte opgebouwd kan worden. Een bezoek aan de snoezeltheek kan informatie opleveren om later binnen een individueel proces een persoonlijk sensorisch profiel op te maken.

Voor wie?

 • Vrijwilligers van Tanderuis vzw
 • Cliënten in begeleiding of op de wachtlijstvan Tanderuis
 • Reguliere en gespecialiseerde diensten zoalsrevalidatiecentra, scholen, Centra Geestelijke Gezondheidszorg, MPI’s, mutualiteiten, OCMW’s, CAW’s, CLB’s, artsen, ...
 • Iedereen met interesse voor autisme

Hoe?

Een bezoek aan de ASStheek kan tijdens de openingsuren:

Openingsuren ASStheek tijdens de maanden juli en augustus:

 • Elke woensdag open van 14u – 17u
 • Elke donderdag gesloten
 • Op zaterdag open : de eerste twee weken van juli (7/7 en 14/7) + de laatste twee weken van augustus (18/8 en 25/8)

Openingsuren ASStheek

 • woensdag van 14u tot 17u
 • donderdag van 16u tot 18u
 • zaterdag van 9u30 tot 12u

De ASStheek is in de kerstvakantie gesloten op donderdag 28/12/17 en donderdag 04/01/18. Kom dus gerust langs op woensdag en zaterdag.

Raadpleeg onze homepage voor aangepaste openingsuren tijdens verlofperiodes.

Wie naast het ter plaatse inkijken ook materiaal wenst te ontlenen, dient een lidmaatschap aan te gaan. De snoezeltheek kan enkel bezocht worden mits afspraak met een thuisbegeleider.

Kostprijs

Lidmaatschap voor één jaar kost 20 euro.

Contactgegevens

 • telefoon ASStheek : 0493/51 90 30
 • e-mail : asstheek@thuisbegeleidingautisme.be
 • Coördinator ASStheek: Nele Bogaert en Karen Uylenbroeck
 • Adres: Brusselsesteenweg 375A 9090 Melle

Laatste aanwinsten

Onze ASStheek wordt steeds aangevuld met nieuwe materiaal. De nieuwe aanwinsten vind je steeds terug in de ASStheek nieuwtjes: